Cicloturism, Cicloturism pe Valea Crișului Repede

T8: Enduro track

Cicloturism Padurea Craiului Suncuius T

T8: Enduro track

Rută Bratca – Valea Brătcuţei – Valea Mare – Valea Runcşorului – DJ 7560 – Prislop – Zece Hotare – Făţoaia – Şuncuiuş – Bratca
Distanța 40 km
Diferența de nivel pozitivă cumulată: 800 m+
Durată 7 ore
Grad de dificultate dificil
Suprafață asfalt, drum pietruit, drum de pământ, drum betonat
Descoperă Valea Brătcuței, platoul carstic Zece Hotare, peisajele cu înaltă valoare naturală ale Pădurii Craiului
Atenție urcuş susţinut pe Valea Brătcuţei, drum de pământ mai puţin evident la trecerea din Valea Mare spre Valea Runcşorului

Descriere traseu

Circuit de anduranță, dificil nu atât datorită distanței, cât mai ales din cauza alternanței de urcușuri și coborâșuri. Acestea pun la încercare abilitățile și rezistența fizică a fiecărui ciclist. În schimb, peisajele compensează din plin efortul făcut. Iar porțiunile de coborâre sunt „cireașa de pe tort”.

Pornind din centrul satului Bratca, urmăm semnele care indică drumul spre Tabăra Bratca. Intrăm pe valea Brătcuței, trecem de tabără și continuăm urcușul pe vale pentru mai bine de 10 kilometri. Pe parcurs vom întâlni căteva drumuri secundare care coboară din dreapta sau din stânga, însă noi continuăm să urcăm pe valea Brătcuței.

Vezi mai mult ...

Ceva mai sus, aceeași vale își schimbă numele în Valea Mare. Noi ținem drumul cel mai evident. Odată ajunși în capătul din amonte al văii, drumul dispare. Continuăm să urcăm, tot înainte, pe un drum de pământ spălat de apele unui pârâu. În scurt timp, drumul o ia spre versantul din stânga noastră și urcă puternic către poiana de deasupra. De aici traseul continuă, în cea mai mare parte a lui, pe curbă de nivel. La un moment dat virează spre dreapta și ajunge într-o poiană situată într-o șa, unde se află o casă. De aici ținem ușor stânga, prin fața casei, urmând drumul de pământ, până intrăm în pădure. Chiar la intrarea în pădure, trebuie să faceți dreapta, mergând pe un drum extrem de slab vizibil. Acesta vă coboră, la început mai domol, apoi tot mai accentuat, până în valea Runcșorului.

Atenție! Nu urmați drumul de pământ foarte evident ce trece prin porțiunea scurtă de pădure și merge pe curbă de nivel deoarece acesta duce într-o zonă  cu exploatări forestiere.

Din acest punct urmăm drumul care merge de-a lungul râului, ajungem la DJ 7640 și coborâm până la intersecția ce duce către satul Zece Hotare. Vom urma drumul pietruit ce urcă domol în serpentine largi, și când ajungem sus facem dreapta la prima intersecție, spre localitatea Zece Hotare. Ținem stânga la prima intersecție (drumul din dreapta ajunge pe Valea Mișidului) și după o urcare scurtă vedem deja primele case din cătunul Zece Hotare. Facem dreapta la următoarea intersecție, urcăm scurt și întâlnim un drum la dreapta, pe care trebuie să ne continuăm traseul. Coborâm puternic și cotim la stânga după prima casă, printr-o mică pădurice. Atenție, coborârea este accentuată! Jos intersectăm drumul principal din sat, unde vom vira la dreapta. Nu după mult timp, începem să urcăm susținut spre Fățoaia. Urmăm drumul până ajungem în cătunul amintit, ignorând drumurile secundare ce vin din dreapta sau din stânga. De pe culme, coborâm accentuat până în valea Făgetului. Aici urmează o urcare de câteva sute de metri și apoi o coborâre lungă, până în Șuncuiuș.

Din Șuncuiuș puteți să luați un tren Regio sau InterRegio până în Bratca ori să urmați drumul auto ce urcă prin Bălnaca și coboară apoi în comuna Bratca.

Experiențe pe Valea Crișului Repede

Atracții turistice de pe Valea Crișului Repede