Alergare Montană, Alergare montană pe Valea Roșia

Traseul Colinelor

Alergare montana in Padurea Craiului runcuri traseul colinelor featured

Traseul Colinelor

Start/Sosire Lazuri de Roșia, la intrarea în Cheile Lazurilor
Rută Lazuri de Roșia – Peștera cu Cristale din mina Farcu – Țarină – Ponița – Lazuri de Roșia
Distanța 30 km
Diferența de nivel pozitivă cumulată: 1600 m+
Timp maxim de parcurgere estimat (în alergare ușoară combinată cu drumeție): 8 ore
Grad de dificultate mediu spre dificil (datorită lungimii traseului)
Marcaj
Recomandări încălțăminte de alergare cu profil tehnic, apă cel puțin 2 l indiferent de temperatură, mâncare, îmbrăcăminte adecvată anotimpului și specificului alergării pe potecă, telefon, sursă de iluminat, zâmbetul pe buze

Descriere traseu

Traseul Colinelor îi duce pe alergători la două puncte turistice importante din zona Roşia: Peștera cu cristale din mina Farcu și complexul Tradiţional Casa. Acestea sunt două locuri în care sportivii pot face câte o scurtă pauză pentru a vizita peştera sau pentru o scurtă întâlnire cu tradiţiile locului.

Dar asta nu e tot! Traseul de alergare montană parcurge cele mai înalte şi pitoreşti coline, pe care sunt răsfirate satele ce aparţin comunei Roșia. Ruta este una de tip circuit, cu priveliști către Cheile Lazurilor, spre frumoase cătune montane, asupra pădurilor și văilor din împrejurimi.

Vezi mai mult ...

Traseul pornește din satul Lazuri de Roșia şi continuă, pe asfalt, 5 km, în urcare, până la Peștera cu cristale din mina Farcu.

Din acest punct, sportivii trebuie să urmeze  marcajul ce reprezintă silueta unui alergător colorată în roșu. Nu departe de aici se află cabana Moha. După 9,5 kilometri traseul de alergare montană ajunge în cel mai înalt punct al său, 790 metri altitudine, dealul Frăsinoasa. În apropiere se află drumul județean DJ 764, care leagă satul Damiș de comuna Roșia.

Traseul continuă, prin pădure, până la kilometrul 18, pe dealul Rădăcina. Aici se găsesc facilităţile de cazare din complexul Tradiţional Casa. Tot de aici traseul începe să coboare, pe lângă Dealul Pleşa, până în satul Poniţa.

După traversarea satului, urmează o porţiune de urcare susţinută până la Peştera cu cristale din mina Farcu, pe poteca turistică. E probabil momentul cel mai potrivit pentru o scurtă pauză.  Vizitarea peşterii poate fi o binemeritată recompensă sau, de ce nu, un bun prilej pentru a te răcori.

Revenirea la punctul de pornire din satul Lazuri de Roşia se face pe acelaşi drum asflatat parcurs la început.

Acest traseu este conceput pentru alergătorii dornici să își îmbunătățească forţa, rezistența dar și viteza. În plus, „Traseul Colinelor” este locul potrivit pentru organizarea unor concursuri de maraton montan.

Diferența de nivel, nu foarte mare, poate fi parcursă, în întregime, în alergare. Traseul poate fi abordat cu încredere în orice sezon, dacă alergătorii au echipamentul adecvat.

Experiente în Valea Roșia

Atracții de pe Valea Roșia