Start/Sosire | Șuncuiuș |
Rută | Șuncuiuș – Sala de sport Vadul Crișului – Peșterile Devențului – Pojorâta – Peștera Bătrânului – Peșterile Devențului – Dealul Popii – Pojorâta – Valea Mișidului – Șuncuiuș |
Distanța | 53 km |
Diferența de nivel pozitivă cumulată: | 2604 m+ |
Timp maxim de parcurgere estimat | (în alergare ușoară combinată cu drumeție): 12 ore |
Grad de dificultate | dificil (caracter tehnic prin prezența stâncilor, urcărilor și coborârilor abrupte, curbelor de nivel înguste presărate cu rădăcini și pietre; lungime de ultra alergare, diferență de nivel cumulată mare) |
Marcaj | |
Recomandări | încălțăminte de alergare cu profil tehnic, apă cel puțin 2 l indiferent de temperatură, mâncare, îmbrăcăminte adecvată anotimpului și specificului alergării pe potecă, telefon, sursă de iluminat, zâmbetul pe buze |
Observații: | pe traseu sunt trei surse principale de apă: la sala de sport din Vadu Crișului, la pârâul dinainte de a urca a doua oară în Pojorâta, la jumătate de kilometru după Peștera Bătrânului. |
Descriere traseu
Pe primii 14 km ai săi, traseul de alergare montană Pojorâta, este comun cu cel al Devențului. Această rută trece pe lângă peșterile Devenţului, prin Defileul Crișului Repede și include puncte de belvedere de pe ambii versanți.
Aici, alergarea nu poate să aibă un ritm impus, fiindcă terenul este când tehnic și fragmentat de pietre, când lin şi uşor de parcurs. După ce ajunge pe culmea versantului, traseul porneşte spre Peștera Bătrânului, traversând o zonă reprezentativă pentru peisajul zonelor carstice în care ies în evidență culori fascinante. După ce picioarele s-au încălzit de la efort, urmează o răcorire în apa de pârâu din Valea Mișidului ce oferă un plus de energie și vitalitate. Parcurgerea integrală a acestui circuit oferă o trăire unică ce merită neapărat încercată.
Traseul are o lungime de 53 kilometri şi o diferență de nivel cumulată de 2.604 metri. Cea mai mare altitudine de pe traseu este de doar 689 metri. Aceasta face ca traseul să fie alergabil cam tot anul.
Itinerarul începe din centrul comunei Şuncuiuş de la panoul informativ, cu o zonă plată pe primii 1,5 kilometri. După aceasta urmează prima urcare abruptă – un fel de single track – pe poteca cunoscută sub numele de „Treptele lui Czaran”. Traseul continuă pe creasta versantului drept și, după ce coboară abrupt, ajunge la sala de sport din comuna Vadu Crișului. Până în acest punct sunt 6,7 kilometri și o diferenţă de nivel de aproximativ 500 metri. Aici se traversează calea ferată, spre stânga, şi, pe o porțiune de 1,3 kilometri, traseul urmează malul Crişului Repede către amonte. Înainte de a ajunge la vechea cabană, traseul de alergare coteşte la dreapta şi urcă abrupt până la Peşterile Devenţului.
Atenţie! Pe timp ploios, zona de urcare către punctele de belvedere, altminteri destul de abruptă, devine şi alunecoasă.
De la cele trei peşteri urmează încă o etapă de urcare, mai lină decât cea anterioară. Odată ajuns pe culme, traseul continuă pe curba de nivel spre Dealul Popii. După încă o urcare uşoară, odată ajuns în vârf, itinerarul a consumat primii săi 10 kilometri, cu a diferenţă de nivel de circa 950 de metri.
Trasul Pojorâta continuă cu o zonă vălurită, plăcută sportivilor, până când, după o porţiune de coborâre atinge satul Pojorâta, punctul prin care traseul trece de trei ori. După o coborâre de circa 2 kilometri, se ajunge la drumul asfaltat şi apoi, făcând dreapta, traseul intră în pădure. Urmează 3 kilometri de traseu în urcare, interval în care traseul trece pe lângă cariera de argilă Șuncuiuș.
În continuare traseul urcă şi coboară, pe porţiuni scurte, în direcţia satului Pojorâta. Parcursul revine în satul Pojorâta, de unde începe o porţiune „de viteză”, lungă de circa 10 kilometri, cu o coborâre ce devine mai tehnică spre finalul ei. Această etapă se încheie la Peştera Vadu Crişului. Până în acest punct, au fost străbătuţi 35 de kilometri din lungimea totală a traseului.
Urmează o altă urcare abruptă de la Peștera Vadu Crișului până la Dealul Popii, care duce din nou în satul Pojorâta. Şi din nou o coborâre de viteză, parţial pe drum asfaltat, până în comuna Şuncuiuş.
De lângă şcoală începe cea mai sălbatică parte a traseului, 10 kilometri lungime şi o diferenţă de nivel de 400 de metri. Traseul străbate cheile Mişidului, traversând de cinci ori pârâul cu acelaşi nume. Pe această porţiune a sa traseul străbate numeroase zone cu stânci, pietre, rădăcini şi frunze uscate, un adevărat exerciţiu de atenţie pentru sportivi.
Traseul se termină cu reîntoarcere în centrul comunei Șucuiuș, pe asfalt, la panoul de informare. Circuitul Pojorâta este unul mediu spre dificil din punct de vedere tehnic, și o provocare pentru cei mai mulți alergători montani începători.