Alergare Montană, Alergare montană pe Valea Roșia

Traseul Văii Roșia

Alergare montana cheile lazurilor traseul vaii rosia featured

Traseul Văii Roșia

Start/Sosire Lazuri de Roșia
Rută Lazuri de Roșia – Peștera cu cristale din mina Farcu – păstrăvăria Șoimuș – Lazuri de Roșia
Distanța 17 km
Diferența de nivel pozitivă cumulată: 650 m+
Timp maxim de parcurgere estimat (în alergare ușoară combinată cu drumeție): 4 ore
Grad de dificultate ușor
Marcaj
Recomandări încălțăminte de alergare cu profil tehnic, apă cel puțin 2 l indiferent de temperatură, mâncare, îmbrăcăminte adecvată anotimpului și specificului alergării pe potecă, telefon, sursă de iluminat, zâmbetul pe buze.
Observații: pe traseu se întâlnesc surse de apă de izvor.

Descriere traseu

Traseul de alergare montană este unul uşor de parcurs, fiind foarte bine evidenţiat în teren. El oferă alergătorilor în mai multe puncte de pe traseu o panoramă de 360 de grade asupra împrejurimilor. Mai bine de jumătate din lungimea acestui itinerar se află la umbra pădurii, fapt care îl face uşor de parcurs şi pe timp de vară. În plus, o altă parte a sa urmează cursul Văii Lazurilor, oferindu-le alergătorilor posibilitatea de a se răcori.

Traseul Văii pornește din satul Lazuri de Roșia și continuă pentru 5 kilometri pe drumul ce urcă spre Peștera cu cristale din mina Farcu. De aici ruta urmează drumul de macadam până la păstrăvăria Șoimuș. Ne aflăm la kilometrul 8 al traseului de alergare montană.

Vezi mai mult ...

După circa 1 kilometru se traversează podul de pe partea dreapta și urmează un urcuș susținut de 4 kilometri. Traseul junge într-o poiană de unde continuă cu o alternanță de urcări și coborâri, iar pe ultimii 3 kilometri coboară spre satul Lazuri de Roșia.

Primii 10 kilometri sunt relativ uşori, diferenţa de nivel fiind nesemnificativă. Greul începe abia după păstrăvăria Șoimuş, de unde, urcuşul lung şi susţinut pune serios la încercare ambiţia şi pregătirea alergătorilor.

Sportivii experimentaţi spun că traseul „a fost gândit ca fiind unul pentru începători”, ajutându-i pe aceştia să se adapteze dificultăţilor din teren: urcuşuri, coborâşuri, zone fals-plate etc.

Traseul Văii este un traseu de alergare montană cu un grad de dificultate redus ce oferă pe parcurs o priveliște minunată asupra împrejurimilor.

Datorită altitudinii reduse a zonei, acest traseu poate fi parcurs în orice sezon.

Atenție! Pentru a vă orienta cu ușurință urmăriți marcajul traseului reprezentat de silueta unui alergător vopsită în verde.

Experiente în Valea Roșia

Atracții de pe Valea Roșia