Noutăți

Valea Iadului – Ghid de călătorie

valea iadului ghid

Valea Iadului - Ghid de călătorie

Valea Iadului își croiește drum printre versanții Munţilor Pădurea Craiului şi cei ai Masivului Vlădeasa, fiind un râu tipic de munte, cu repezișuri și mici cascade, ce curge năvalnic printre versanți abrupți, acoperiți de o pădure densă. Aici este zona de unde poți vizita nu mai puțin de 4 cascade (aflate în partea superioară a văii) și vestitul Izvor al Minunilor, din Stâna de Vale. Zona este ideală pentru relaxare alături de prieteni și de familie, dar și pentru o vacanță activă. Dacă ai decis să te cazezi aici, poți accesa cu mașina, bicicleta sau pe jos alte atracții și zone din Pădurea Craiului.

  • Cum ajungi acolo?
  • Ce poți face pe Valea Iadului?
  • Unde stai?
valea iadului ghid

Cum ajung acolo?

Cu masina:

Pe ruta Oradea – Cluj (E60)

Bucea/Bratca – Bulz – Remeți – Coada Lacului – Stâna de Vale

Pe ruta Oradea – Deva (E 79)

Beiuș – Budureasa – Stâna de Vale – Coada Lacului

Nota:

Notă: DJ 108J ce face legătura între Coada Lacului și Stâna de Vale se află în prezent într-un proces de modernizare, fapt ce îl face foarte greu practicabil cu mijloace auto. De asemenea, în perioada de iarnă această porțiune de drum este închisă circulației publice.

Complementar, pentru acces se poate utiliza ruta ocolitoare:

Borod (E60)– Bratca – Damiș – Roșia – Căbești – Remetea – Petreasa – Delani – Beiuș – Budureasa – Stâna de Vale

Google Maps, Waze, distanta.ro sau o hartă rutieră te pot ajuta să ajungi mai ușor la destinație.

Pe Valea Iadului se poate ajunge și cu trenul, pe ruta Oradea – Cluj Napoca, prin gara Halta Stâna de Vale. Din Halta Stâna de Vale nu există mijloace de transport spre zona superioară a văii. Însă dacă îți propui să descoperi zona din șaua bicicletei este o opțiune de luat în calcul. Călătoria cu trenul este un mod mai responsabil de a călători și cu un impact redus asupra mediului.

Experiențe pe Valea Iadului

drumetie padurea craiului coada lacului stana de vale

DRUMEȚIE

Pe Valea Iadului găsești traseele turistice aflate la cea mai mare altitudine din destinația Pădurea Craiului. Sunt trasee lungi, de anduranță, create parcă special pentru cei care știu ce înseamnă să bați muntele cu piciorul. Efortul îți va fi însă răsplătit la fiecare pas de peisajele semi alpine și panorame ce îți taie răsuflarea. Aici ai trasee de legătură cu stațiunea Stâna de Vale, trasee de legătură cu zona turistică Peștera Meziadului sau trasee de acces la cascadele de pe Valea Iadului.

CICLOTURISM

Pentru cei pasionați de ciclism, Valea Iadului are două trasee care pun la încercare atât rezistența fizică cât și cea a frânelor.

  • T6: Adrenalină – un traseu de cicloturism destul de dificil, dar nu foarte lung, cu două porțiuni de urcuș solicitante și cu o coborâre tehnică.
  • T10: Pădurea Craiului la superlativ – un traseu de drumeție marcat cu bandă roșie, dar care datorită lungimii sale și a faptului că o parte din el urmează o serie de drumuri este mai adecvat pentru a fi parcurs pe bicicletă., Aacesta este unul dintre cele mai lungi, mai solicitante dar și spectaculoase trasee de cicloturism din Pădurea Craiului.

ALERGARE MONTANĂ

4 trasee marcate, 4 grade de dificultate diferite. Valea Iadului se adresează atât împătimiților acestui sport cât celor care doresc să se inițieze în tainele alergării montane.

  • Traseul Verde – pleacă de la Pensiunea Carpathia și are 24 km. Este un traseu de dificultate medieAjuns în punctul său cel mai înalt itinerariul alergătorilor montani coboară în valea Brătcuţei.
  • Traseul Galben – pleacă de la Pensiunea Carpathia și are 14 km. Ruta este recomandată alergătorilor începători
  • Traseul Albastru – porneşte de la pensiunea Carpathia și are 29.5 km. Traseul este punctat de o serie de urcuşuri şi coborâşuri, cu diferenţe de nivel relativ semnificative, ce îi conferă un grad de dificultate mediu.
  • Traseul Roșu – porneşte de la pensiunea Carpathia și are 36 km. Este un traseu cu un grad de dificultate ridicat.

ESCALADĂ

Pentru cățărători, Valea Iadului ascunde și câteva trasee de escaladă:

RECOMANDĂRI

Pentru a practica în siguranță și confortabil o activitate în aer liber este important ca pe lângă o pregătire fizică adecvată să utilizați și un echipament corespunzător. În magazinul partenerilor noștri de la Alpin Expe poți găsi toate produsele de care ai nevoie dar și sfaturi utile cu privire la alegerea echipamentului!

Activitățile în aer liber în natură, implică o formă fizică adecvată dar și aptitudini specifice. Pe cele din urmă, dacă ești încă la început, îți recomandăm să le dobândești prin participarea la excursiile organizate de către operatori de turism specializați.

Ce poți vizita pe Valea Iadului

Vârful Piatra Bulzului oferă o panoramă ce merită efortul de a urca pe el!  De aici veți avea o vedere aeriană asupra lacului Leșu, a văii Iadului, spre vârful Vlădeasa și peste satul de vacanță Coada Lacului

Padurea Craiului Valea Iadului Circuitul Cascadelor Iadolina

Cascada Iadolina

Cascada Iadolina se găseşte chiar la marginea drumului județean 108J care leagă staţiunea Stâna de Vale şi satul de vacanţă Coada Lacului Leşu. Pentru a vizita cascada trebuie urmată poteca amenajată, întrucât cascada se găsește sub nivelul șoselei.

Cascada Vălul Miresei este la o aruncătură de băț de drumul care leagă Stâna de Vale de satul de vacanţă Coada Lacului Leşu. Cascada este formată din trei trepte, iar apa cade de la circa 35 de metri înălţime.

Cascada Săritoarea Ieduțului este un evantai înspumat, vuind printre ferigi și păduri de brazi, într-un decor pitoresc și sălbatic.

Izvorul Minunilor este locul în care apa minerală cu același nume iese la suprafață, de numele său legăndu-se o serie de legende.

Cazări pe Valea Iadului:

Pe Valea Iadului vei găsi o serie de spații de cazare, numai bune pentru odihnă și relaxare, în special după o zi plină de drumeții și activități. Noi am încropit o listă care să te ajute să alegi opțiunea cea mai potrivită pentru tine:

  1. Casa Gornicului este destinația perfectă pentru o pauză binemeritată la finalul unei zile pline de activități. Aceștia oferă atât cazare cât și mâncare tradițională pentru cei ce aleg să stea la pensiune.
  2. Rustic House are două cabane pentru 8 și 16 persoane și este potrivită dacă veniți în grup mare. Are o grădină frumoasă și un loc special amenajat unde puteți face un grătar sau petrece seara în jurul focului, chiar pe malul Văii Iadului.
  3. La Căsuțe Bulz poți închiria o căsuță și să te bucuri de natura din jur, de prieteni și de puțin soare. Au terasă, grădină și loc special amenajat pentru copii.
  4. Pensiunea Carpathia se află în zona de mijloc a Văii Iadului. Oferă turiștilor care îi trec pragul atât cazare și masă cât și o serie de oportunități de recreere și petrecerea timpului liber.
  5. Transylvania Glamping, este un camping unde te poți bucura de confortul unui hotel sub cerul plin de stele.

Dragi călători, acestea fiind spuse, am încălecat pe-o șa (de bicicletă), v-am spus povestea așa și plecăm și noi să hoinărim prin paradisul cascadelor! Sperăm să vă întâlnim acolo!