Valea Vida - Ghid de călătorie
Valea Vida este o destinație ce ar trebui să fie pe lista oricărui iubitor de natură și de călătorii. Aceasta zonă are una dintre cele mai cunoscute atracții naturale din Pădurea Craiului – Barajul de la Luncasprie de pe Lacul Vida. Însă Valea Vida are mai multe de oferit turiștilor care vin să o viziteze.
Am creat acest mic ghid către Valea Vida pentru a-ți arăta alte obiective pe care le poți vedea în zonă și pentru a-ți oferi câteva informații importante de ținut minte:
- Ce poți face pe Valea Vida?
- Cum ajungi?
- Unde stai?
Ce poți face pe Valea Vida?
La fel ca și pe Valea Roșia, Valea Crișului Repede sau pe Valea Iadului și pe Valea Vida se găsesc atât atracții naturale cât și atracții culturale. Aceste locuri sunt atractive în orice anotimp și sunt excelente pentru o excursie de weekend.
Cheile Videi au o lungime de 10 km și reprezintă cel mai lung sector de chei din munţii Apuseni. Acestea constituie un adevărat ţinut al izvoarelor, al avenelor, al peşterilor și a unor spectaculoase fenomene de eroziune.
Cheile Videi se situează în bazinul mijlociu și cel superior al văii cu același nume. Acestea sunt delimitate în aval de lacul de la Luncasprie și încep, în amonte, la confluența cu afluentul lor, Viduța. Avându-și originile în partea vestică a platoului Zece Hotare, Cheile Videi străbat locuri de un pitoresc rar întâlnit.
Dacă vrei să vezi o atracție naturală de poveste din zonă atunci barajul de la Luncasprie și Lacul Vida este recomandarea noastră. Pădureacare îl înconjoară se oglindește în apa lacului și astfel își schimbă, la rândul lui, culoarea, de la un anotimp la altul.
De asemenea, dacă ești cu bicicleta, zona este ușor accesibilă fiind aproape de traseul de cicloturism T3, „Pădurea Craiului, all-inclusive”.
Barajul de la Luncasprie este situat pe valea Vida, la doi pași de comuna Dobrești. Acesta, alături de Lacul Vida reprezintă unele dintre cele mai cunoscute obiective turistice din Pădurea Craiului.
Lacul Vida are o suprafață de 6 hectare și o lungime de 2 kilometri, iar barajul a fost construit în 1967. Atunci când a fost construit se folosea pentru a asigura apa necesară spălării minereului de bauxită extras din exploatările aflate peste tot în munții Pădurea Craiului.
În zona văii Vida principalele atracții culturale sunt 2 biserici din lemn ce datează din secolele XVIII, ruinele cetății Korniș și Casa Tradițională Morgovan Floare.
Biserica de lemn din Câmpani a fost construită în anul 1651 și ca multe alte lăcașe de cult din zonă, aceasta a aparţinut inițial comunităţilor din două sate învecinate, Câmpani şi Pomezeu.
Aceasta se remarcă datorită ornamentelor de pe uşă și a brâului în formă de funie, ce înconjoară construcţia.
Biserica de lemn din Vălani a fost construită în 1730 de comunitatea din satul Vălani de Pomezeu. Aceasta se remarcă prin decorațiunile interioare, sculptate de meșterii lemnari care au ridicat-o: rozete, frânghii, romboide, motive stelare.
Casa Tradițională Morgovan Floare este un muzeu rural inedit ce te întoarce în trecutul zonei văii Vida. Casa găzduiește o importantă colecție de obiecte țărănești și a fost înscrisă și pe lista monumentelor istorice din România.
Ruinele Cetății Korniș sunt un monument istoric ce datează de la 1594. Supranumite „un ciob al renașterii transilvănene” ruinele cetății Korniș păstrează fragmente remarcabile de arhitectură medievală (cadrul unei uși, două fragmente din ancadramentul unor ferestre).
O scurtă drumeție în zonă te va purta prin peisaje de poveste în orice anotimp.
Așa cum am menționat deja, prin zonă trece traseul de cicloturism T3. „Pădurea Craiului all-inclusive” .Dacă ești pasionat de ciclism noi îți recomandăm acest traseu care te va duce până pe Valea Roșia.
Traseul este unul de nivel mediu, are 45 de km, durează 5 ore și are atât drum asfaltat cât și drum pietruit și drum pavat. Traseul atinge câteva din atracțiile turistice ale destinației de ecoturism Pădurea Craiului: Peştera cu Cristale din mina Farcu și potecă tematică din apropierea ei, moara de apă din Roşia, Cheile Albioarei, Platoul carstic Runcuri.
Cum ajungi pe Valea Iadului?
Pe Valea Videi se poate ajunge pornind din drumul naţional Oradea – Deva (DN76, E79), urmând apoi ramificaţia drumului judeţean care porneşte din Sâmbăta, spre Dobreşti. Din această localitate porneşte drumul spre Vârciorog, care se ramifică ulterior, latura din dreapta continuându-se cu drumul forestier spre cantonul Vida.
Dacă ești cu bicicleta poți ajunge acolo de pe traseul de cicloturism T3, „Pădurea Craiului, all-inclusive”.
Unde stai?
Dacă doriți să rămâneți peste weekend în zonă noi recomandăm Pensiunea Casa Corniș din satul Pomezeu. Această pensiune oferă o ambianță relaxantă clienților săi, dar și mese savuroase și tradiționale așa cum le gătea bunica acasă.
Valea Vida este un loc din Pădurea Craiului unde găsești locuri minunate, pitorești și pline de istorie. E o zonă perfectă pentru relaxare, pentru explorare și pentru a petrece timp alături de cei dragi.