TÚRÁZÁS, Túrázás a Sebes-Körös völgyében

VÁRSONKOLYOS – POKOL-BARLANG

drumetie suncuius panorama spre imasul batranului cruce albastra suncuius pestera batranului

VÁRSONKOLYOS – POKOL-BARLANG

Indulás/érkezés Vársonkolyos/Pokol-barlang
Útvonal Vársonkolyos – Győzelem-vízkitörés – “Imaşul Bătrânului” karsztfennsík – Pokol-barlang
Útvonal hossza 8 km
Halmozott szintkülönbség 316 m+
A táv megtételéhez szükséges várható idő 4 óra
Jelzés traseu cruce albastra
Járható egész évben
Fedezd fel a Győzelem-vízkitörést, az “Imaşul Bătrânului” karsztfennsíkot, a Pokol-barlangot, 4 kis barlangot és 2 kilátót

 

Túraútvonal leírása

Egy „összekötő”, nehéz szakaszok nélküli, viszont elbűvölő tájakkal rendelkező turistaút. A kék kereszttel jelzett, 8 kilométer hosszú útvonalat 4 óra alatt meg lehet tenni. A turisták figyelembe kell vegyek azt is, hogy a célhoz érkezés után meg kell még tenni a visszautat is vagy megtehetik azt, hogy „elhagyják az útvonalat” és leereszkednek a révi menedékházhoz.

Az útvonal Vársonkolyos község központjából indul. Ahogy áthaladunk a Sebes-Körösön átvezető hídon látni fogunk magunk előtt egy kereszteződést és ennek a bal oldalán egy oszlopot különböző sportok jelzéseivel: túrázás, hegyi futás, kerékpáros turizmus.

Vezi mai mult ...

Megkeressük a mi jelzésünket, a kék keresztet, és elindulunk egyenesen előre, a Tízfaluba vezető aszfaltozott úton. A házak fokozatosan ritkulnak, a völgy beszűkül, az út mintha kezdene eltűnni az erdős dombok között, a bal oldalon pedig észreveszünk egy vízfolyást. A víz az ugyancsak az út bal oldalán, egy elég meredek domb lábánál található Győzelem-vízkitöréstől származik. E látványos vízkitörés felett található az azonos nevű barlang. A Király-erdő egyik legnehezebben bejárható barlangjának tartják és bármennyire is szép, csak szakképzett barlangászok látogathatják.

A mi utunk tovább halad felfelé, követve az aszfalt sávot és rövid időn belül elérkezünk egy „hajtűkanyar” elágazáshoz. Itt élesen jobbra fordulunk és haladunk tovább a korszerűsített, szintén felfelé tartó úton. Egy idő után az út véget ér és előttünk a kék kereszt jelzés mutatja a hegyre felkapaszkodó turistaösvényt. Előre haladunk az ösvényen, az erdőn keresztül, a piros háromszög jelzésű turistaúttal ellentétes irányba. Figyelmen kívül hagyjuk az összes jobb oldalon található ösvényt és miután elhagytunk egy utolsó erdőfoltot, pont előttünk látni fogunk egy hármas útkereszteződést. A Pojorâta tanya szívében vagyunk.

Ezen a ponton a mi útvonalunk elválik a piros háromszögtől. A három lehetőség közül mi a balra, a korszerűsített úton haladót választjuk. Tovább megyünk előre figyelmen kívül hagyva a korszerűsített út egyik, jobb oldali elágazását és rövidesen ismét elérkezünk egy kereszteződéshez. Látunk egy szemből jövő utat és egy élesen jobbra fordulót. Ez a mi útvonalunk.

Követjük a kék kereszt jelzést mintegy 500 méteren át, miközben csodáljuk a dolinákkal tarkított tájat. Egy karsztfennsík kellős közepén vagyunk. A neve „Imaşul Bătrânului”. A korszerűsített út véget ér, de mi tovább haladunk előre a turistaösvényen. Figyelnünk kell, mivel a környéken több ösvény is van. Röviddel attól a ponttól, ahol az út ösvénnyé változott a mi útvonalunk balra fordul. Ez azon kevés helyek egyike ezen az útvonalon, ahol a turistáknak némi figyelemre van szükségük. A jelzések jók és segíteni fognak. Rövidesen találkozunk a kék kereszt jelzéssel és vele együtt a szemünk előtt megjelennek egy völgy meglehetősen meredek oldalai. Ez a Peştireului-völgy.

Leereszkedünk és a közelben, jobbra, meglátunk két, egy középkori kastélyra emlékeztető tornyot. A sziklák a Pokol-barlang bejáratát képezik. Itt, az út utolsó szakaszán velünk tartó patak vize eltűnik a föld alatt. Tudni kell, hogy a Peştireu-patak vize körülbelül 4 kilométer, a földben megtett út után megint felszínre tör a révi Zichy-barlangból.

Figyelem, a Pokol-barlangot a turisták nem tudják meglátogatni felszerelés és barlangászati tapasztalat nélkül. Közvetlen balesetveszély!

A festői táj kárpótolni fog azért, hogy nem tudunk leereszkedni a Király-erdőben kialakított látogatható barlangok körútjához tartozó barlangba. Azaz meg tudjuk látogatni, de csak barlangi túravezetővel és ha rendelkezünk a szükséges felszereléssel. Csordák, dolinák, néhány tágas ösvényen kőlapokból létrejött karrmező, hagyományos házak egy olyan tájat alkotnak, amely megörökítésre vár.

Vegyék figyelembe, hogy 4 óra távolságra vannak a legközelebbi szállásegységtől és vigyázzanak arra, hogy vissza tudjanak érni gond nélkül oda, ahonnan elindultak vagy, követve a kék sávval jelzett turistautat meg tudjanak érkezni naplemente előtt a Sebes-Körös szurdokvölgyébe, a révi menedékházhoz vagy a Barlang vonatmegállóhoz.

Élmények a Sebes-Körös völgyében

Látnivalók a Sebes-Körös völgyében