A papmezővalányi közösség által 1730-ban épített fatemplom a fafaragó mesterek által készített belső díszítéseivel nyűgözi le a látogatókat: rozetták, kötelek, rombuszok, csillagmotívumok.

A két szakaszban elkészült belső festés a színével kápráztat el. Az első, 18. századból származó festésből csak néhány részlet látható a templom apszisában. A második réteget M. Palann festette 1867-ben. Érdekes és nagyon ritka a bibliai jeleneteket, arkangyalokat és evangélistákat ábrázoló, a templomhajó boltozatán található 24 fakazetta.

Az ikonosztázon Jézus keresztre feszítésének a jelenetét, a feltámadást és a tizenkét apostol ikonjait festették meg.

Kívülről nézve a templom a diszkrét szépségével és az elegánsan megfaragott bejárati kerettel nyűgözi le a látogatókat.

Látogatási időpontot a +40 763 248 723 számon lehet kérni.

A papmezővalányi fatemplom az egyik turisztikai látványossága a T3-as, „Király-erdő, all-inclusive” kerékpáros túraútvonalnak.

Megközelíthetőség:

Gépkocsival:

A Nagyvárad – Déva útvonalon (E 79)

Robogány – Kispapmező – Papmezővalány

A Nagyvárad – Kolozsvár útvonalon (E60)

Nagybáród – Barátka – Erdődámos – Biharrósa – Biharkaba – Goila – Papmezővalány

 

Gyalogosan:

Ahhoz, hogy eljussunk a papmezővalányi fatemplomhoz Kispapmező község központjában le kell térni jobbra, a DJ 217-es útra. Nagypapmezőbe érve, a baptista „Harul” templom után újra jobbra kell letérni és tovább kell haladni a DJ 217-es úton egészen Papmezővalány faluig. A település központjában le kell térni jobbra, a DJ 220-as útra. A fatemplom az új, tégla és kő templom közvetlen közelében található, az út bal oldalán, a temető közepén. Mivel egy domb tetején van, könnyű észrevenni.

 

Experiențe pe Valea Roșia

Related Projects