Experiențe, descoperiri, amintiri!
Peșterile turistice din Pădurea Craiului sunt printre cele mai interesante din munții Apuseni și cu siguranță, cele mai aceesibile. O vizită în adâncurile pământului este una dintre acele experiențe pe care nu ar trebui să le ratezi într-o viață de om.
Peștera Unguru Mare este peștera cu cel mai impresionant portal din munții Pădurea Craiului, nu mai puțin de 32 de metri înălțime! Un loc a cărui istorie merge înapoi, în timp, până în… preistorie.
Descoperită la începutul secolului XX, peștera de la Vadu Crișului a fost prima peșteră amenajată pentru turism din România. Frumusețea speleotemelor aflate în subteran este sporită de denumirile pline de imaginație pe care omul le-a dat acestora: Globul pământesc, Mormântul lui Mahomed, Vulturul alb, Albă ca zăpada și cei șapte pitici…
În doar câțiva ani, peștera cu cristale din mina Farcu a devenit una din cele mai cunoscute peșteri turistice din România. Aici vizitatorii pot admira frumusețea, pe cât de strălucitoare pe atât de fragilă, a cristalelor de calcit, experiență rezervată până acum doar speologilor.
Singurul pod natural subteran cunoscut și accesibil turiștilor, poate fi străbătut de la un capăt la altul, în adâncurile peșterii Meziad. Prin sălile uriașe, al căror tavan se ridică până la 35 de metri înălțime, trăiau cândva animale uriașe, mai ales urși și lei de peșteră. Tot aici și-au găsit adăpost primii locuitori ai acestor meleaguri, lăsând în urmă mărturii arheologice dar și frumoase legende.
Să descoperi frumusețea și misterul unui crâmpei din lumea eternului întuneric îți poate schimba percepția asupra lumii de afară.