La doi pași de comuna Dobrești, barajul de la Luncasprie, situat pe valea Vida, este unul dintre obiective turistice cele mai cunoscute din Pădurea Craiului.

Despre lacul Vida, turiștii spun că pare a fi desprins din poveste. Culorile pădurii care îl înconjoară se reflectă în apa lacului și astfel își schimbă, la rândul lui, culoarea, de la un anotimp la altul.

Deversorul, sorbul de prea plin sau vâltoarea, cum îi spun localnicii, are formă de pâlnie. Aflată în mijlocul lacului, aceasta este principalul punct de atracție al barajului. Turiștii vin să fotografieze mica minune inginerească, un pionierat în ceea ce privește construcțiile din România, la vremea ridicării ei.

Lacul Vida are o suprafață de 6 hectare și o lungime de 2 kilometri. Construit în 1967, barajul asigura apa necesară spălării minereului de bauxită extras din exploatările aflate peste tot în munții Pădurea Craiului. Bătrânii locului spun că înainte de ridicarea barajului aici exista o moară, cea mai veche din Luncasprie.

Împrejurimile lacului Vida sau zona de chei a acestui curs de apă sunt şi ele destinații cât se poate de potrivite pentru scurte ieşiri în natură, pe jos sau cu bicicleta.

Lacul Vida se află la doi pași distanță de traseul de cicloturism T3, „Pădurea Craiului, all-inclusive”.

Acces

Cu masina:

Pe ruta Oradea – Cluj (E60)

Tileagd – Tilecuș – Vârciorog – Luncasprie

Pe ruta Oradea – Deva (E 79)

Sâmbăta – Dobrești – Luncasprie

Experiențe pe Valea Roșia

Alte obiective