Valea Crișului Repede, turism cu... „de toate pentru toți”
Valea Crișului Repede este zona cu cea mai mare densitate de trasee de drumeție din Pădurea Craiului. Zona oferă iubitorilor de natură cam tot ce şi-ar putea dori: trasee lungi, care îţi pun la încercare rezistenţa, sau altele mai scurte dar provocatoare care, adeseori, testează curajul celor ce iubesc muntele.
Unii îi spun „leagănul turismului bihorean”. De aici, acum mai bine de 100 de ani, sub îndrumarea lui Czaran Gyula, a început aventura descoperirii munților Pădurea Craiului. În defileul Crișului Repede și în împrejurimile acestuia, drumeții pot parcurge câteva trasee istorice, în cel mai pur sens al cuvântului. Diverse din punctul de vedere al dificultății lor, traseele din defileu îi duc pe iubitorii muntelui la câteva dintre cele mai frumoase obiective turistice ale Pădurii Craiului: peșteri, puncte de belvedere, locuri încărcate de istorie și tradiții, cascade și peisaje carstice de neiutat.
În plus, aici se găsesc mai multe poteci tematice, zeci de trasee de escaladă, rute de via ferrata și locuri bine cunoscute celor care iubesc raftingul. Toate acestea și încă multe alte atracții fac din zona defileului Crișului Repede una deosebit de atrăgătoare pentru montaniarzi, în orice sezon.
Trasee de drumeție pe Valea Crișului Repede
Cabana “Peștera” Vadu Crișului – Peștera Bătrânului
Un traseu de legătură, ce măsoară 8 kilometri şi poate fi parcurs în circa 3,5 ore, dublu dacă e făcut dus-întors. Itinerarul, marcat cu bandă albastră, nu ar trebui să pună niciun fel de probleme turiştilor cu o minimă experienţă montană.
Circuitul Valea Boiului
Un traseu de 9 kilometri, de dificultate medie, ce poate fi parcurs în circa 4 ore, care oferă drumeţilor imaginea frumoasei cascade a Boiului dar şi câteva puncte de belvedere cu largi panorame asupra văii Crişului Repede. Itinerarul pornește din satul Lorău (comuna Bratca), mai precis, de la podul de peste Crișul Repede.
Circuitul galben al Defileului Crișului Repede
Un traseu foarte plăcut, cu o lungime de 7 kilometri, uşor de străbătut în circa 4 ore. Mergând pe marcajul punct galben, turiştii pot atinge trei puncte de belvedere şi pot vizita trei peşteri. Itinerarul porneşte de la vechea cabană Peştera. După ce traversăm podul de beton care trece peste apele Crişului Repede, ajungem în halta Peştera.
Circuitul versantului drept al Defileului Crișului Repede
Marcat cu punct albastru, acesta este un traseu de tip circuit, în lungime de 9 kilometri, ce poate fi parcurs în circa 4,5 ore, accesibil tot timpul anului, mai puțin în perioadele cu zăpadă înghețată. Traseul pornește de la vechea cabană Peştera.
Circuitul versantului stâng al Defileului Crișului Repede
Un traseu ideal pentru a trăi, scurt şi intens, contactul cu natura. Aventura începe de la vechea cabană Peştera, aflată în inima Defileului Crişului Repede. Pe sub versantul stâng, mergem în aval, prin pădure, preţ de câteva sute de metri.
Șuncuiuș – Peștera Bătrânului
Un traseu „de legătură”, fără porţiuni dificile, dar cu peisaje încântătoare. Cei 8 kilometri ai acestui itinerar marcat cu cruce albastră, pot fi parcurşi în circa 4 ore. Turiştii trebuie să ţină cont şi că, odată ajunşi la destinaţie, au de făcut cale întoarsă ori pot să îşi asigure „ieşirea din traseu” coborând spre fosta cabană „Peştera”, de la Vadu Crişului.
Cabana “Peștera Vadu Crișului” – Valea Mișidului – Peștera Moanei
Traseul este unul cu grad redus de dificultate, accesibil şi pentru familii. Ca o particularitate, traseul poate fi abordat şi din staţia de cale ferată Şuncuiuş. Astfel poate fi evitată parcurgerea primei părţia a itinerarului.
Cabana “Peștera Vadu Crișului” – Șuncuiuș
Marcat cu triunghi roşu, traseul măsoară 7 kilometri şi poate fi parcurs în mai puţin de patru ore. Ca mai toate traseele din defileu şi acesta porneşte de lângă vechea cabană „Peştera”, tot mai degradată cu fiecare an ce trece peste ea.