Valea Crișului Repede, turism cu... „de toate pentru toți”

Valea Crișului Repede este zona cu cea mai mare densitate de trasee de drumeție din Pădurea Craiului. Zona oferă iubitorilor de natură cam tot ce şi-ar putea dori: trasee lungi, care îţi pun la încercare rezistenţa, sau altele mai scurte dar provocatoare care, adeseori, testează curajul celor ce iubesc muntele.

Unii îi spun „leagănul turismului bihorean”. De aici, acum mai bine de 100 de ani, sub îndrumarea lui Czaran Gyula, a început aventura descoperirii munților Pădurea Craiului. În defileul Crișului Repede și în împrejurimile acestuia, drumeții pot parcurge câteva trasee istorice, în cel mai pur sens al cuvântului. Diverse din punctul de vedere al dificultății lor, traseele din defileu îi duc pe iubitorii muntelui la câteva dintre cele mai frumoase obiective turistice ale Pădurii Craiului: peșteri, puncte de belvedere, locuri încărcate de istorie și tradiții, cascade și peisaje carstice de neiutat.

În plus, aici se găsesc mai multe poteci tematice, zeci de trasee de escaladă, rute de via ferrata și locuri bine cunoscute celor care iubesc raftingul. Toate acestea și încă multe alte atracții fac din zona defileului Crișului Repede una deosebit de atrăgătoare  pentru  montaniarzi, în orice sezon.

Trasee de drumeție pe Valea Crișului Repede

Alege un traseu
drumetie valea boilui familie circuit cascada boiului

Circuitul Valea Boiului

Un traseu de 9 kilometri, de dificultate medie, ce poate fi parcurs în circa 4 ore, care oferă drumeţilor imaginea frumoasei cascade a Boiului dar şi câteva puncte de belvedere cu largi panorame asupra văii Crişului Repede. Itinerarul pornește din satul Lorău (comuna Bratca), mai precis, de la podul de peste Crișul Repede.

Citește mai departe

drumetie belvedere defileul crisului repede circuitul galben

Circuitul galben al Defileului Crișului Repede

Un traseu foarte plăcut, cu o lungime de 7 kilometri, uşor de străbătut în circa 4 ore. Mergând pe marcajul punct galben, turiştii pot atinge trei puncte de belvedere şi pot vizita trei peşteri. Itinerarul porneşte de la vechea cabană Peştera. După ce traversăm podul de beton care trece peste apele Crişului Repede, ajungem în halta Peştera.

Citește mai departe

drumetie suncuius panorama spre imasul batranului cruce albastra suncuius pestera batranului

Șuncuiuș – Peștera Bătrânului

Un traseu „de legătură”, fără porţiuni dificile, dar cu peisaje încântătoare. Cei 8 kilometri ai acestui itinerar marcat cu cruce albastră, pot fi parcurşi în circa 4 ore. Turiştii trebuie să ţină cont şi că, odată ajunşi la destinaţie, au de făcut cale întoarsă ori pot să îşi asigure „ieşirea din traseu” coborând spre fosta cabană „Peştera”, de la Vadu Crişului.

Citește mai departe

Atracții de pe Valea Crișului Repede

Descopră atracțiile de pe Valea Crișului Repede

Galerie media

DESTINAȚIA TA DE AVENTURĂ