Cea mai cunoscută peşteră din defileul Crișului Repede, peștera de la Vadu Crișului este un punct de referință pentru ceea ce înseamnă istoria și valorile naturale ale acestei destinații turistice.
Accesul în această peșteră a fost deschis, în anul 1903, prin dinamitarea uriașului bloc de stâncă aflat în fața intrării. Czaran Gyula, considerat „părintele turismului din munții Apuseni”, face primele cercetări în subteran și, mai apoi, se ocupă de amenajarea peșterii.
În primii ani ai secolului XX, peștera de la Vadu Crișului a fost una din destinațiile favorite ale protipendadei din Oradea, dar veneau aici și oameni înstăriți de prin alte orașe ale Transilvaniei. Pe lacul subteran, aflat în peșteră, pluteau, la lumina făcliilor, bărci de agrement pentru domnii și doamnele care se cazau la cabana din imediata apropiere.
Emil Racoviță, fondatorul primului institut de biospeologie din lume, a făcut cercetări în peștera de la Vadu Crișului. Totodată peștera de la Vadu Crișului este loc de adăpost pentru numeroase specii de lilieci, unele protejate la nivel european. În peșteră au fost descoperite resturi scheletice ale ursului de cavernă (Ursus spelaeus), care a trăit în urmă cu 270.000 de ani.
Peștera, amenajată și electrificată, dezvăluie vizitatorilor ei diverse frumuseți specifice lumii subpământene. Speleotemele, ale căror forme provoacă imaginația, sălile de mari dimensiuni, lacul subteran, ochiurile cu apă limpede sau labirintul galeriilor, par a fi parte a unui decor feeric. Globul pământesc, Mormântul lui Mahomed, Vulturul alb, Albă ca zăpada și cei șapte pitici, sunt numai câteva din denumirile frumuseților naturale din adâncul peșterii Vadu Crișului.
Nu mai puțin de șase trasee de drumeție din munții Pădurea Craiului sosesc sau pornesc de la cabana Vadu Crișului:
Cabana Peștera Vadu Crișului – Peștera Bătrânului (bandă albastră), Circuitul galben al Defileului Crișului Repede (punct galben), Circuitul versantului drept al Defileului Crișului Repede (punct albastru), Circuitul versantului stâng al Defileului Crișului Repede (punct roșu), Cabana Peștera Vadu Crișului – Valea Mișidului – Peștera Moanei (triunghi albastru), Cabana Peștera Vadu Crișului – Șuncuiuș (triunghi roșu).
Acces
Cu masina:
Pe ruta Oradea – Cluj (E60)
Topa de Criș – Vadu Crișului
Pe ruta Oradea – Deva (E 79)
Beiuș – Delani – Petreasa – Remetea – Căbești – Roșia – Damiș – Bratca – Bălnaca – Șuncuiuș – Vadu Crișului
Atenție! Accesul auto la peștera Vadu Crișului nu este posibil.
Cu trenul:
Pe ruta Cluj – Oradea, prin stația Halta Peștera
Pe jos:
Accesul la peșteră se face pe jos din localitățile Vadu Crișului (1,9 km, traseu punct roșu dublu) sau Șuncuiuș (2,6 km, traseu punct roșu dublu).