Învățare în natură, trăind educația ca pe-o aventură… așa ar putea fi tradus și rezumat conceputul de „eduventure”.
Cei mici ies astfel din mediul lor obișnuit, din zona de confort, și, întâlnindu-se cu natura, învață să o înțeleagă și să o protejeze.
Traseele tematice, panourile informative și alte facilități turistice din Pădurea Craiului își propun să susțină această îndrăzneață tehnică de învățare.
Trasee tematice
Amenajate cu pasiune şi multă atenţie în ariile naturale protejate din Pădurea Craiului, potecile tematice pot deveni instrumente valoroase de educaţie pentru mediu. Ele au fost astfel gândite încât să fie locul ideal pentru câteva lecţii interactive, despre natură, organizate în aer liber, sau pur şi simplu o modalitate de a transforma o drumeţie obişnuită într-o experienţă de învăţare. Panourile care însoţesc potecile tematice descriu vizitatorilor, mici sau mari, pădurea, vieţuitoarele ei, trecutul geologic şi minier al locurilor.
Pornind din imediata vecinătate a peşterii cu cristale din mina Farcu, poteca tematică „Descoperă Valea Roşia” prezintă turiştilor o serie de teme care îi vor ajuta să înţeleagă mai bine viaţa sălbatică, pădurea şi carstul. De la peste 80 de metri înălțime, balconul amenajat în punctul de belvedere care se află pe stânca numită de localnici Stanu Cârnului, oferă turiştilor o spectaculoasă panoramă asupra cheilor Văii Lazurilor.
Pe traseul ce leagă comuna Vadu Crişului de cabana Peştera, poteca tematică „Fără nici o urmă” îşi propune să le arate turiștilor cum pot face o excursie în natură, astfel încât trecerea lor să aibă un impact minim asupra mediului.
Un traseu, pe cât de scurt pe atât de plăcut, este poteca tematică „Vieţuitoare din pădure”. La Șuncuiuș, între poiana Frânturii şi Valea Mişidului, după experienţa inedită a traversării podului suspendat, oricine poate afla lucruri interesante despre animalele şi plantele specifice pădurilor de foioase din zonă. Cine ştie, cu puţin noroc, turiştii pot chiar să le vadă la ele „acasă”.
La Căbești, în apele limpezi ale văii Dâlbii trăiește o specie de rac recent descoperită și care poate fi întâlnită doar în partea de vest a munților Apuseni. Pe traseul marcat ce străbate această vale pitorească a fost amenajată poteca tematică „Racul bihorean” ce oferă informații cu privire la această specie de rac și importanța protejării ei. Pe traseul turistic se mai poate vizita și un pod natural spectaculos, Șura Ușorilor, precum și un punct de belvedere ce oferă o priveliște de ansamblu asupra unei părți din valea și din Depresiunea Beiușului.
În România se găsesc printre ultimele zone cu carst împădurit din Europa, iar Cheile Cuților din comuna Roșia este una din aceste zone. Aici piatra și apa lucrează împreună de milioane de ani dând naștere unor forme și peisaje spectaculoase. Diversitatea mare de specii de plante și animale ne indică o zonă în care activitățile umane nu au încă un impact negativ semnificativ. Pentru a contribui la protecția acestui univers aparte, a fost amenajată o potecă educativă și de conștientizare „Vizitează responsabil Cheile Cuților”. Cei ce parcurg poteca vor afla informații utile despre această zonă precum și ce pot face pentru a avea un impact cât mai redus asupra naturii.
Pădurea Craiului, casă pentru oameni, din cele mai vechi timpuri
La Șuncuiuș, în imediata vecinătate a peșterii Unguru Mare și la Meziad, lângă cunoscuta peșteră cu același nume, au fost amplasate două locuri de joacă educative, dedicate copiilor. Cu ajutorul acestora, cei mai mici vizitatori pot descoperi, ca niște adevărați arheologi, informații despre primii locuitori ai Pădurii Craiului.
În două gropi de nisip, amenajate, sunt ascunse reproduceri ale câtorva obiecte folosite de oamenii epocii bronzului. Copiii sunt provocați să caute, cu ajutorul unor „unelte” specifice arheologilor, fragmente ceramice și reproduceri ale unor obiecte descoperite în această parte a județului Bihor. Panourile explicative instalate la intrarea în cele două peșteri întregesc informațiile despre modul de viață al celor mai vechi locuitori ai subteranelor din Pădurea Craiului.
Descoperă natura prin joacă
Știați că …
… atunci când vânează, o buhă are capacitatea de a zbura aproape fără zgomot?
… o căprioară își schimbă culoarea în funcție de anotimp pentru a reuși să se ascundă mai bine?
… animalele care trăiesc în mediul întunecat al peșterilor, au corpul decolorat, iar ochii, fie lipsesc, fie sunt foarte mici și fără simțul văzului?
Locurile de joacă amenajate în vecinătatea peșterii Meziad și a peșterii cu cristale din Mina Farcu îi vor ajuta pe cei mai mici membri ai familiei să descopere lucruri interesante despre animalele ce trăiesc în întunecata lume a peșterilor, înoată în apele limpezi de munte, se ascund la adăpostul pădurii sau zboară în înaltul cerului.