Cicloturism, Cicloturism pe Valea Iadului

T10: Pădurea Craiului la superlativ

Cicloturism Creasta Bulz T

T10: Pădurea Craiului la superlativ

Rută Bulz – Remeţi – Dealul Caprei – Floroiu – Vârful Pin – Vârful Scoroşet – Dealu Mare – Cătunul Făneşti – Valea Sărăcel – Bulz
Distanța 50 km
Diferența de nivel pozitivă cumulată: 1.670 de metri +, 1669 metri –
Durată 7 ore
Grad de dificultate dificil
Suprafață asfalt, drum de pământ
Descoperă două refugii turistice; trei puncte de belvedere; Vârful Scoruşeţ – unde legendele spun că, de fapt, s-ar fi ascuns Horea când a fost prins de austrieci;  panoramă asupra lacului Drăgan-Floroiu; panoramă asupra văii Iadului, până spre confluenţa cu Crişul Repede

Descriere traseu

Marcat cu bandă roșie, acesta este unul dintre cele mai lungi, mai solicitante dar și mai spectaculoase trasee de cicloturism din Pădurea Craiului. Pe cei 50 de kilometri ai săi, acest traseu „dă totul”. Are unele porțiuni epuizante, altele mai tehnice, dar și peisaje de care temerarii pe biciclete își vor aminti cu siguranță.

Traseul pornește din centrul comunei Bulz, mai precis de lângă Centrul de Informare Turistică al localității, și merge pe Drumul Județean DJ 108K, în amonte, paralel cu valea Iadului, spre barajul Leșu, respectiv stațiunea Stâna de Vale.

Vezi mai mult ...

După 3 kilometri traseul ajunge în punctul de retur al său, care coboară pe valea Sărăcel.

Însă itinerarul continuă pe DJ 108K, spre satul Munteni și mai departe, încă 7,5 kilometri, până în localitatea Remeți. Aici traseul marcat pentru mountain bike face stânga pe drumul ce duce către limita cu județul Cluj, respectiv spre barajul Drăgan-Floroiu și Lunca Vișagului.

Pe următorii 13 kilometri drumul recent asfaltat urcă susținut, în serpentine, până la 1.070 metri altitudine. Ajunși la granița celor două județe, turiștii pot admira panorama lacului de acumulare Drăgan-Floroiu și cea a munților Bihor.

În acest punct traseul părăsește DJ 108K cotind spre stânga, pe un drum neasfaltat. Acesta este punctul în care se intră pe trasul montan propriu-zis. Drumul off-road străbate pe o lungime de 17,5 kilometri creasta estică a munților Pădurea Craiului.

Mai întâi, spre stânga, în dreptul unei stâne întâlnim primul refugiu montan construit aici din inițiativa primăriei Bulz. De-a lungul traseului mai sunt trei foișoare și încă un refugiu, ridicat chiar la capătul nordic al traseului de creastă, deasupra nivelului superior al văii Sărăcel.

De la acest ultim refugiu traseul coboară abrupt pe un drum destul de accidentat, în serpentine, circa 6 kilometri. La un moment dat, după ce a ajuns la o porțiune de asfalt pe valea Sărăcel, drumul iese în valea Iadului întâlnind traseul pe care am pornit. De aici, spre dreapta pe DJ 108K mergând în aval după încă trei kilometri, traseul ajunge în centrul comunei Bulz la Centrul de Informare Turistică, unde se găsește punctul de start și cel de sosire al acestui spectaculos intinerar.

Parțial, acest itinerar poate fi parcurs iarna pe schiuri de tură sau rachete. Pe anumite segmente ale sale sau în mai multe zile, el poate fi abordat și ca un traseu de drumeție.

Experiente pe Valea Iadului

Atracții de pe Valea Iadului