Cicloturism, Cicloturism pe Valea Crișului Repede

T4: Mountain biking la maxim

Cicloturism Padurea Craiului aventura T

T4: Mountain biking la maxim

Rută Damiş – Peşteruţa – Pârâul Huţii – Dealul Culmei – Valea Mişidului – La Mori – Poiana Damiş – Damiş
Distanța 16 km
Diferența de nivel pozitivă cumulată: 290 m+
Durată 3 ore
Grad de dificultate dificil
Suprafață asfalt, drum pietruit, drum de pământ
Descoperă Platoul carstic Damiș cu peisajul tradiţional cu înaltă valoare naturală, Valea Mișidului
Atenție Orientare dificilă din cauza numeroaselor drumuri ce se intersectează cu traseul, drumul este puternic înierbat pe unele porțiuni de traseu şi există posibilitatea ca acesta să dispară, coborâri şi urcuşuri abrupte.

Descriere traseu

Un traseu de cicloturism scurt, dar provocator. În doar cîteva ore vei pedala prin poieni, fânețe, păduri și văi. Schimbarea succesivă a peisajului nu te va lăsa să te gandești la urcușurile și coborârile destul de solicitante.

Din centrul satului Damiș pornim către ieșirea spre Roșia și chiar după ultimele case ale localităţii facem dreapta pe un drum pietruit ce străbate câmpul dominat de abruptul stâncos aflat deasupra peșterii de la Toaia, în urcuș lejer. La prima intersecție, aproape de pădure, urmăm drumul cel mai evident, adică spre stânga, și intrăm în pădure.

Vezi mai mult ...

Imediat ieșim într-o poiană unde o ținem tot înainte și coborâm puternic. Drumul virează puternic dreapta și intră din nou în pădure. Pe acest segment, trebuie să ignorăm drumurile din stânga și cele care urcă. Noi o ținem pe drumul care merge mai mult pe curbă de nivel. Acest drum începe imediat să coboare din nou, printr-o pădure tunel, ce dă în niște câmpuri deschise pline de ferigi. Imediat apare o intersecție iar noi ținem stânga și apoi tot înainte pe drumul care începe să urce uşor.

Atenție! Dacă cumva, la prima intersecție după ce ieșim din pădurea tunel mergem tot înainte abătându-ne de la traseu, nu trebuie să ne întoarcem. Ţinem stânga la toate intersecțiile (în general, drumurile vin din dreapta), până când ajungem la un drum mai evident care face o intersecție în cruce cu traseul nostru. Facem stânga și începem să urcăm, urmând ca după aproximativ 300 de metri să întâlnim din nou traseul nostru.

Nu după mult timp, ajungem la o gospodărie părăsită aflată pe partea dreaptă. Continuăm, și după câteva sute de metri ne iese în cale o altă gospodărie. De data asta, drumul trece exact printre șuri. De aici, parcursul nostru coboară printre pâlcuri de pădure și dă în altă poiană, unde întâlnim un drum în stânga, pe care îl ignorăm. După alte câteva sute de metri, dăm în alt drum, mult mai vizibil. Aici facem stânga și urcăm, nu prea mult, până vom întâlni un alt drum la dreapta. Îl lăsăm și pe acesta în urmă, intrăm în pădure și imediat începem să coborăm abrupt într-o poiană unde se află o fermă. Aici, dacă nu suntem atenți, ajungem direct în curtea casei. Însă noi trebuie să cautăm un drum înierbat, în stânga, pe lângă gardul fermei. Urmăm drumul acesta și coborâm destul de abrupt, până ajungem în valea Mișidului.

Ajunși în vale, o luăm la stânga și urcăm până la zona denumită „La Mori”, unde facem din nou stânga. Continuăm să urcăm pe vale până găsim o zonă mai largă, cu o intersecție în cruce: în stânga un drum de TAF, înainte drumul ce urmează valea, din ce în ce mai înierbat, iar în dreapta un drum ce pare că urmează valea. Acesta este traseul nostru. Imediat drumul începe să urce abrupt pe versant, în serpentine. În cele din urmă, ieșim sus în pajiște.

Continuăm urcușul, nu prea solicitant, pe lângă o casă, și ajungem pe o culme de deal domoală. Nu după mult timp începem să coborâm până întâlnim, în dreapta, un alt drum ce urcă, un drum puternic ravenat, impracticabil. Chiar înainte de acest loc, este un drum de pământ, slab vizibil, care pentru început merge paralel cu cel impracticabil, apoi coboară ușor pe direcția vest, traversează o mică vale schimbându-şi direcția spre nord, pentru ca mai apoi să ajungă la o intersecție în cruce, unde o vom apuca pe drumul din stânga, ce urcă pe lângă marginea pădurii.

Ajunși sus, vom da într-un drum de culme și vom vira la dreapta, acesta ne va scoate pe un alt drum forestier, mult mai evident, pe care vom vira la stânga. De aici începem să coborâm printre casele răsfirate din Poiana Damiș până ce vom întâlni drumul asfaltat. Acolo vom face stânga, spre Damiș.

Experiente în Valea Crișului Repede

Atracții de pe Valea Crișului Repede