Alergare Montană, Alergare montană în Valea Crișului Repede

Traseul Devențului

Alergare montana in Padurea Craiului treptele lui Czaran Traseul Deventului featured

Traseul Devențului

Start/Sosire Șuncuiuș, centru
Rută Șuncuiuș – Sala de sport Vadul Crișului – Peșterile Devențului – Pojorâta – Șuncuiuș
Distanța 16 km
Diferența de nivel pozitivă cumulată: 1000 m+
Timp maxim de parcurgere estimat (în alergare ușoară combinată cu drumeție): 4 ore
Grad de dificultate mediu spre dificil (caracter tehnic prin prezența stâncilor, urcărilor și coborârilor abrupte, curbelor de nivel înguste presărate cu rădăcini și pietre)
Marcaj
Recomandări încălțăminte de alergare cu profil tehnic, apă cel puțin 1 l indiferent de temperatură, mâncare, îmbrăcăminte adecvată anotimpului și specificului alergării pe potecă, telefon, sursă de iluminat, zâmbetul pe buze

Descriere traseu

Traseul Devențului dezvăluie sportivilor care îl parcurg imagini panoramice asupra Defileului Crișului Repede, oferindu-le posibilitatea de a alerga într-o zonă definită prin spectaculosul său relief carstic. Parcurgerea traseului de alergare montană este o desfătare, atât pentru sufletul cât şi pentru trupul sportivilor.

Traseul de alergare montană are o lungime de 16 kilometri, cu 1.000 de metri diferență de nivel cumulată. Itinerarul pornește din centrul comunei Șuncuiuș, traversează podul și continuă la stânga, pe o potecă largă, urmând în aval malul drept al Crişului Repede. Pe o distanţă de 1,5 kilometri, traseul merge paralel cu calea ferată apoi, înainte de tunelul CFR, traversează şinele de tren şi urcă pe poteca denumită „treptele lui Czaran”.

Vezi mai mult ...

Pe următorii 3 kilometri traseul de alergare montană acumulează o diferenţă de nivel pozitivă de circa 300 de metri. Pe această porțiune este identic cu traseul de drumeţie marcat cu punct galben, respectiv albastru, care parcurge culmea versantului drept al defileului, pentru ca apoi să coboare în comuna Vadu Crişului.

Din acest punct, traseul cotește spre stânga, mergând practic în amonte circa 500 de metri pe un drum neasfaltat. Se traversează calea ferată şi imediat în faţă se vede podul peste Crişul Repede. Astfel traseul traversează pe celălalt versant al defileului.

După pod, intinerarul alergătorilor urmează poteca turistică marcată cu triunghi roşu, până la indicatorul ce marchează începutul urcuşului spre Peştera Devenţului. Urcarea, însemnând aproximativ 2 kilometri lungime şi o diferenţă de nivel de 400 de metri, este tehnică, presărată cu numeroase stânci de calcar. Efortul merită din plin. Punctul de belvedere, totodată şi un bun prilej de odihnă, oferă o splendidă panoramă asupra Defileului Crişului Repede.

Traseul continuă – la fel de tehnic – pe poteca îngustă, urcând până la intersecţia a două drumuri forestiere. Din acest punct, alergătorii o vor lua spre stânga, către o uşoară coborâre care, pe nesimţite, se transformă într-o porţiune aparent plată.

Traseul continuă tot spre stânga pentru a ajunge la intersecţia mai multor poteci. Acesta este punctul în care traseul virează spre dreapta şi urmează marcajul turistic triunghi roşu spre Dealul Popii, până la o poiană care este, din nou, loc prielnic de popas. Până în acest punct s-au parcurs 10 kilometri cu o diferenţă de nivel pozitivă de 900 de metri.

Din perspectiva alergătorului montan, provocarea reprezentată de acest traseu înseamnă tocmai alternanţa de urcări susţinute şi tehnice cu porțiuni pe parcursul cărora sportivii îşi pot aduna forţele.

După o scurtă coborâre ce traversează o poiană se urcă puţin şi, spre stânga, traseul intră în pădure. Acesta este punctul de start al unei coborâri tehnice care se încheie cu un scurt viraj spre dreapta, locul marcând şi debutul unei alte porţiuni de traseu care urcă susţinut până la primele case din satul Pojorâta.

Din acest punct se coboară din nou, tot pe marcajul turistic triunghi roşu, până la intersecţia cu strada principală a satului, nu departe de clădirea şcolii. De aici, cotind la stânga, alergătorii mai au în faţă o coborâre lungă de 1 kilometru, ce duce la drumul asfaltat din satul Zece Hotare pe carese coboară, în continuare 2 kilometri, până în centrul comunei Şuncuiuş.

Traseul de alergare montană Devențului este unul de tip circuit, având un grad de dificultate mediu spre ridicat, fiind recomandat persoanelor cu condiţie fizică, echipament şi abilităţi tehnice specifice alergării montane. Traseul poate fi parcurs de oricine, dar este indicată prudenţa, studiul hărţii, experienţă în drumeţia montană, alimentaţie şi hidratare adecvată pe tot parcursul său.

Experiente în Valea Crișului Repede

Atracții de pe Valea Crișului Repede