Alergare Montană, Alergare montană în Valea Crișului Repede

Traseul Mișidului

Traseul Miridului

Traseul Mișidului

Start/Sosire Șuncuiuș, centru
Rută  Șuncuiuș – Valea Mișidului – Șuncuiuș
Distanța 10 km
Diferența de nivel pozitivă cumulată: 390 m+
Timp maxim de parcurgere estimat (în alergare ușoară combinată cu drumeție): 3 ore
Grad de dificultate ușor spre mediu (caracter tehnic prin prezența stâncilor, urcărilor și coborârilor acoperite de frunze uscate și rădăcini)
Marcaj
Recomandări încălțăminte de alergare cu profil tehnic, apă cel puțin 1 l indiferent de temperatură, mâncare, telefon, sursă de iluminat, îmbrăcăminte adecvată anotimpului și specificului alergării pe potecă, zâmbetul pe buze

Descriere traseu

Traseul Văii Mișidului este unul pe cât de scurt, pe atât de spectaculos. Parcursul traversează firul apei, prin valea de la care și-a luat numele, oferindu-le alergătorilor prilejul de a se răcori în apa rece de munte. În plus, pe aproape întreaga sa lungime, traseul este prin pădure.

Chiar dacă terenul este acoperit cu rădăcini, pietre şi frunze căzute, fiind nevoie de ceva mai multă atenţie, traseul este o încântare pentru toţi sportivii, indiferent de nivelul lor de pregătire. Peisajul oferit de valea îngustă şi abruptă face ca efortul depus să fie pe deplin răsplătit.

Vezi mai mult ...

Traseul pornește din centrul comunei Șuncuiuș, din imediata vecinătate a pensiunii Perla Albastră, spre stânga, către tabăra școlară. Aici se află şi un indicator pe care, printre alte marcaje, poate fi identificat şi marcajul specific traseului de alergare.

Urmând drumul asfaltat care merge în paralel cu Crișul Repede, către amonte, urcând uşor, traseul ajunge în imediata vecinătate a vechiului castel, azi tabără școlară. La capătul drumului asfaltat, traseul face dreapta, intrând pe o potecă de pământ presărată cu stânci. După ce coteşte la stânga, traseul coboară spectaculos şi abrupt spre poiana Frântura, ajungând la primul pod suspendat. În acest punct se trece pe celălalt mal al Crişului Repede, drumul continuând pe partea dreaptă a râului.

La următorul pod suspendat se traversează din nou Crişul Repede, moment în care traseul intră pe Valea Mişidului. Pe următorii 4-5 kilometri, pe un teren relativ plat, parcurgerea acestei rute presupune traversarea văii de cinci ori.

Pentru revenirea în comuna Şuncuiuş, traseul urcă susţinut prin pădure, în această zonă acumulându-se toată diferenţa de nivel a acestui parcurs, + 360 metri. Ultima parte a traseului, până la punctul de start/finish, se parcurge pe porțiuni cu pădure și asfalt, în coborâre și este un prilej bun de testare a vitezei.

Experiente în Valea Crișului Repede

Atracții de pe Valea Crișului Repede