Drumeție, Drumeție pe Valea Iadului

Cabana Meziad – Motelul Baraj Leşu

Suncuius versantul drept

Cabana Meziad - Motelul Baraj Leşu

Start/Sosire Cabana Meziad/ Motelul “Baraj Leşu”
Rută Cabana Meziad – derivaţia spre Peştera Meziad – vf. Stogu – vf. Piciorul Porcului – Vl. Vâlcele – Pod peste Valea.Cu Cale –Camping “Coada Lacului” – pe şosea, la Motelul “Baraj Leşu”
Distanța 12 km + 11 km pe şosea
Diferența de nivel cumulată: 407 m+, 230 m –
Timp maxim de parcurgere estimat 3 ore (camping “Coada Lacului” ), 7 ore (Motelul “Baraj Leşu”)
Marcaj traseu triunghi albastra
Accesabilitate în orice sezon
Descoperă: Peștera Meziadului, satul de vacanță Coada Lacului, lacul Leșu, Valea Iadului

Descriere traseu

Marcat cu  triunghi albastru, itinerarul cabana Meziad – motel Baraj Leşu, prin satul de vacanţă Coada Lacului, are 23 de kilometri. Din aceştia, ultimii 11 sunt de parcurs pe şosea. Avantajul acestui traseu e acela că, în circa 3 ore, îi poate duce pe turişti, de la Meziad, până în pitorescul sat de vacanţă de pe Valea Iadului. Pe drum, până la ruinele motelului „Baraj Leşu”, în cătunul Poiana Remeţi – Comuna Bulz, drumul mai durează încă 3-4 ore.

Cum lacul e secat de mai bine de un deceniu, datorită lucrărilor de consolidare a barajului, o variantă posibilă este vechiul drum care mergea de-a lungul văii. Evitând serpentinele de pe versanţi, puteţi ajunge la baraj în circa o oră.

Vezi mai mult ...

Parcurgerea acestui traseu necesită atenţie sporită în sectoarele de poieni şi fâneţe, pentru a fi evitate rătăcirile.

La fel ca şi traseul marcat cu triunghi roșu şi acest parcurs porneşte de la Cabana Meziad. Din păcate, şi această cabană, cândva un reper al turismului bihorean, e azi o ruină.

Dacă tot suntem atât de aproape, merită să facem un mic ocol pentru a vizita Peştera Meziadului, una din cele mai mari şi mai frumoase peşteri ale munţilor Pădurea Craiului. E bine să aveţi în vedere faptul că vizita la peşteră durează ceva mai mult de o oră. Vă sfătuim să adăugaţi acest timp celui calculat pentru a ajunge la destinaţie, pentru a fi siguri că veţi ajunge în timp util acolo unde v-aţi propus.

Revenind la cabana Meziad, poteca marcată cu triunghi albastru urcă, destul de pronunţat, pe primul vâlcel din amonte şi ajunge pe Vârful Stogu (sau Stagu 746 metri). Din acest punct ţinem creasta cale de circa doi kilometri, traversând dealul Stângului. Veţi remarca faptul că mergem, urmând cel puţin pentru o bucată de drum, acelaşi itinerar ca şi traseul marcat cu triunghi roşu. Din Dealul Stângu, coborâm spre pasul Piciorul Porcului, aflat în apropiere de Vârful Dealul Mare (976 metri).

De aici traseul coboară în continuare, până în valea Vâlcele. La coborâre, traseul nostru va întâlni, pe partea stângă, un drum pe care marcajul triunghi roşu merge mai departe spre motelul Baraj Leşu (cătunul Poiana Remeţi – comuna Bulz). Spre dreapta, traseul nostru, marcat cu triunghi albastru, continuă să meargă pe versantul stâng, înspre amonte, până când dă în drumul ce vine din satul Meziad. În acest punct, facem stânga pe drum şi traversăm podul de beton contruit peste apele Văii Iadului. Suntem în satul de vacanţă Coada Lacului. O luăm la stânga şi, mergând paralel cu valea, ajungem în centrul satului de vancanţă. De aici, urmând direcţia de curgere a Văii Iadului, drumul o ia uşor către dreapta şi urcă încet pe versantul drept, urmând linia sinuoasă a ceea ce era odinioară malul lacului Leşu. Până la motelul „Baraj Leşu” sunt 11 kilometri de marş.

Experiente în Valea Iadului

Atracții de pe Valea Iadului